Bed MUZET is het eerste Vlaams cultuurverblijf

BedMuzetDe nieuwe jeugdherberg Bed MUZET in Lier werd dinsdag feestelijk geopend door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, Toerisme Vlaanderen, de stad Lier en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD). Uniek aan de nieuwe realisatie is de link tussen de jeugdherberg en de Stedelijke Academie, die van Bed MUZET de eerste Vlaamse cultuurcampus voor jongerentoerisme maakt. “Bed MUZET is enig in zijn soort”, zegt minister Weyts. “Het is een slimme aanvulling op het aanbod. Zo versterken we Lier en Vlaanderen als topbestemming voor bezoekers van elke leeftijd.”

Bed MUZET is een gloednieuw jeugdverblijf met een capaciteit van 78 bedden, gespreid over 27 kamers. De Vlaamse Regering heeft via Toerisme Vlaanderen 3 miljoen euro geïnvesteerd om een vleugel van het voormalige klooster van de Zwartzusters om te toveren in een moderne, duurzame en comfortabele jeugdherberg. Bijna de helft van de kamers is volledig toegankelijk voor gasten met een beperking. Alle kamers hebben eigen sanitair en voldoen aan alle hedendaagse comfortvereisten.

De nieuwe jeugdherberg past in een grote Vlaamse inhaalbeweging die de jeugdinfrastructuur moet uitbreiden en moderniseren. Er verrijzen (ver)nieuw(d)e jeugdhostels in Brugge, Kortrijk, Oostende, Brussel, Brasschaat, Lier en Hasselt. In Vlaamse steden overnachten jaarlijks zo’n 500.000 jongeren tussen 18 en 29 jaar. “Ik wil nog meer jongeren verleiden tot een bezoekje”, zegt Weyts. “Vlaanderen is een veelzijdige bestemming die een veelzijdig publiek verdient. De rugzaktoeristen van vandaag zijn de welstellende verblijftoeristen en investeerders van morgen.”

Bed MUZET vormt samen met de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans een cultuurcampus, en is zo volledig uitgerust om culturele bezoekers (zoals koren, orkesten, rockgroepen en dans- en theaterverenigingen) te ontvangen. De verblijfsaccomodatie is gelinkt aan uitgebreide en veelzijdige culturele infrastructuur. Zo beschikt de Stedelijke Academie over leslokalen, oefen- en uitvoeringsruimten, danslokalen, geïsoleerde slagwerkruimten en een opnamestudio. “Iedereen is welkom in de jeugdherberg, en dankzij de verwevenheid met de Stedelijke Academie kunnen we ook het creatieve jongerenpubliek bereiken. Zo versterken en verbreden we ons aanbod voor jonge toeristen”, zegt Weyts, die blij is met het project. “Hier zit muziek in.”

Toerisme Vlaanderen is eigenaar van de nieuwe jeugdherberg. Vzw CoteeJardin zal Bed MUZET de komende 30 jaar uitbaten.