Bart Timperman (links) met Jan Peeters.

Bart Timperman (links) met Jan Peeters.

Bart Timperman is niet langer hoofdredacteur van de regionale televisiezender RTV, die ook nieuws brengt uit de regio Mechelen. Aan de samenwerking tussen Timperman en RTV kwam vrijdagavond een einde.

“Het is een budgettaire kwestie”, zegt algemeen directeur Jan Peeters. “Voor onze begroting 2016 waren we aan het uitkijken naar extra middelen om investeringen te kunnen doen. Die investeringen hebben betrekking op videovernieuwing en het voornemen van Telenet om vanaf eind dit jaar ook voor regionale televisie uit te pakken met uitzendingen in HD. Samen met het dagelijks bestuur zijn we gaan kijken waar besparingen mogelijk waren en we kwamen uit bij een formule die ook bij andere zenders zoals ATV en ROB wordt gehanteerd. Die houdt in dat de hoofdredacteur ook een aantal dagen per maand eindredactie op zich neemt, en hierop is het spaak gelopen met Bart. De beslissing om een einde te maken aan de samenwerking heeft er niets mee te maken dat hij zijn job niet goed heeft gedaan. Het is een budgettaire kwestie.”

Bart Timperman reageert: “Volgens het dagelijks bestuur zijn financiële redenen de enige aanleiding. Natuurlijk valt deze beslissing zwaar na exact één jaar hard werken met uitstekende resultaten. De kijkcijfers waren behoorlijk en vooral de kijkerstevredenheid was volgens het meest recente onderzoek opmerkelijk gestegen. Ook binnen de redactie was er opnieuw een visie, een lijn en een strijdbaarheid die er lang niet was geweest. Ik kreeg nooit één negatief signaal van het bestuur over mijn functioneren. Integendeel.”

“De financiële kant is inderdaad anders. Er was door een nijpend tekort aan inkomsten een dringend besparingsplan nodig om dit jaar nog verder te kunnen. RTV bestaat grotendeels dankzij adverteerders. En die lijken RTV niet als eerste in gedachten te hebben in hun communicatieplan, terwijl RTV voor zware investeringen staat. In die zware financiële context is gekozen om mijn opdracht te beëindigen. Ik aanvaard die beslissing, omdat ik dit beter vind dan een zoveelste besparingsronde die het een redactie onmogelijk maakt om op termijn nog een behoorlijk product te maken.”

“Ik vind het heel belangrijk om te melden dat ik als hoofdredacteur niet geconsulteerd werd over de besparingsplannen en evenmin over een eenzijdige andere invulling van mijn opdracht. Mijn last-minute alternatieve voorstellen kregen geen gehoor. Een functie als hoofdredacteur zonder zeggenschap over de organisatie van de redactie en de invulling is totaal ongeloofwaardig. Binnen die context is het logisch dat het hier stopt.”

Jan Peeters staat op de aftiteling van het nieuws van RTV opnieuw als hoofdredacteur, maar dit is maar tijdelijk. Vanaf woensdag zal een eindredacteur de functie ad interim invullen. “Hoe we het nadien zullen doen, moeten we nog bekijken”, aldus nog Jan Peeters. Hij gaat zelf op 1 april met pensioen en wordt als algemeen directeur opgevolgd door Farid Khetouta, momenteel productiechef bij RTV.