© Jan Smets.

MECHELEN – Erik en Wen vormden in het najaar van 2017 Helti in de Mechelse Désiré Boucherystraat om tot Bar Emma. Vijf maanden later groeit het zelfbereide aanbod in de ontbijt- en lunchbar, met steeds groenten in de hoofdrol.

De uitbaters vormen samen met hun zes kinderen al zeven jaar een nieuw samengesteld gezin  dat houdt van gezelligheid, lekker eten, uitgebreid koken, nieuwe producten ontdekken in de winkel, ze testen en urenlang napraten aan tafel.

Twee jaar geleden dreigde een burn-out de kop op te steken, en het koppel besloot impulsief het roer drastisch om te gooien en met een saladebar deel te nemen aan een pop-upproject in het Antwerpse district Merksem. “Ook na de vooropgestelde periode van drie maanden bleef onze Saladebar nog open. Maar de leegstand nam toe in de straat waar we gevestigd waren en er waren hoge verbouwingskosten aan het pand. We besloten dus een nieuwe locatie te zoeken”, vertelt Wen. “In die periode kwamen we een paar keer naar Mechelen voor traiteuropdrachten, en we werden holderdebolder verliefd op deze mooie stad. Toen we de vraag kregen om Helti in de Désiré Boucherystraat nieuw leven in te blazen, twijfelden we niet lang. We kozen voor een totaal nieuw concept en toverden Helti om tot Bar Emma.”

Groenten

.

© Jan Smets.

In Bar Emma staan groenten centraal. “Elke dag stellen we een buffet samen met een tiental verschillende salades. Onze gasten kunnen hier hun bord vullen. Verder bakken we iedere dag verse quiches, bereiden we verse soep (glutenvrij, lactosevrij en vegetarisch), bieden we wraps en belegde boterhammen aan en zorgen we voor dagvers gebak. Ook ontbijten kan, en op vrijdagavond zijn we open tot 22u. Dan schuif je aan voor een diner met gerechtjes om te delen.”

Huisbereid en vers zijn de ordewoorden in Bar Emma. “We doen bijna alles zelf, van het roken van zalm tot het bereiden van limonadesiropen. Voor de producten die we niet zelf bereiden, doen we een beroep op kleine producenten die met evenveel passie als wij hun product maken.”

Bij Bar Emma kan je ook afhalen, en de uitbaters zijn tevens beschikbaar voor cateringopdrachten.