MECHELEN – Het is feest op de boekenbeursstand van Baeckens Books. Hun kinder- en jeugdboekenreeks Geronimo Stilton bestaat 15 jaar. Daarnaast heeft de Mechelse uitgeverij zichzelf ook in een nieuw kleedje gestoken.

15 jaar geleden werden de boeken van Geronimo Stilton voor het eerst uitgegeven in Vlaanderen. “Het personage Geronimo Stilton is avonturier en uitgever van de krant De Wakkere Muis. Hij woont op Muizeneiland en wil eigenlijk liefst gewoon een rustig leventje leiden, maar raakt telkens opnieuw verwikkeld in de meest halsbrekende avonturen”, vertelt directeur Stijn Baeckens van Baeckens Books.

Baeckens Books viert op de Boekenbeurs het 15-jarige bestaan van Geronimo Stilton. “Elke dag dat Geronimo komt signeren op de Boekenbeurs, wordt om 15 uur een taart aangesneden.” Op 18 november verschijnt ook een heel groot, spiksplinternieuw Fantasiaboek Lang leve Fantasia!. “Dit boek is een echt collectors item en veel groter en indrukwekkender dan alle andere Fantasia boeken. Het wordt gedrukt op beperkte oplage.” Nog tot eind december is er een jubileumwedstrijd.

Baeckens Books in nieuw kleedje

De Mechelse uitgeverij werd in oktober 2004 door Jos Baeckens opgericht als uitgeverij voor kinder- en jeugdboeken. Baeckens Books is sindsdien uitgegroeid tot een bedrijf met verschillende fondsen, waaronder Bakermat, HipHip, Giraf en Fantoom.

“Met de komst van enkele nieuwe imprints, zoals Giraf en Smiley, wilden we ons profileren als een kinderboekenuitgeverij die speels is, en waar leesplezier voorop staat. Uit het oude logo, dat suggereerde dat boeken als een soort baken in het donker fungeren, hebben we het beeld van de vuurtoren behouden en in een nieuw jasje gestoken.” Ook de nieuwe website weerspiegelt een kinderboekenuitgeverij die fris en speels is, en die boeken maakt met de nodige dosis humor.

Tijdens het 13-jarige bestaan zijn de kantoren al vaak verhuisd, maar zijn ze altijd in het Mechelse gebleven. “Tot voor kort zaten we in de Egide Walschaertsstraat met een eigen magazijn”, zegt Stijn Baeckens. “Ondertussen zijn we verhuisd naar de Frederik de Merodestraat, op een steenworp van de Grote Markt, en hebben we het logistieke gedeelte uitbesteed aan een externe partner.”

Op het hoofdkantoor in Mechelen werken momenteel 12 mensen. Daarnaast kan Baeckens Books ook rekenen op de inzet van veel vrijwilligers en interims.