In het najaar van 2018 ontvangt het Mechelse nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten zijn eerste patiënten. Om zeker te zijn dat de complexe verhuis vlot verloopt, wordt nu al gewerkt aan gedetailleerde verhuisplannen. Dit moet zorgen voor minimale hinder en maximale dienstverlening voor patiënten en verwanten.

Voor de komst van de eerste patiënten zal het nieuwbouwziekenhuis wel al maximaal in werking zijn. Magazijn, apotheek, labo, patiëntenkeuken,… zullen vooraf worden opgestart en vanuit het nieuwbouwziekenhuis de bestaande campussen in Mechelen en Duffel ondersteunen.

Twaalf teams in het ziekenhuis bereiden de ingebruikstelling van het nieuwe gebouw en de verhuis vanuit de drie campussen nauwgezet voor. Ze werken rond onder meer inrichting en uitrusting van het nieuwe ziekenhuis, opleidingen van medewerkers, veiligheidscontroles, verhuis van de patiënt, verhuis van materialen en apparatuur,… De (zorg)diensten zelf werken allemaal een eigen verhuisdraaiboek uit.

Intussen wordt nog volop ingezet op de afwerking van het gebouw. Naast licht is ook kleur er heel belangrijk. Architect Erik Vereecken wilde een omgeving creëren waarin beide elementen bijdragen tot minder stress en meer welzijn. Een doordachte kleurenvisie moet patiënten helpen zich beter te voelen.

Daarnaast heeft kleur in AZ Sint-Maarten ook een belangrijke oriëntatiefunctie. Aan de hand van het kleurgebruik moeten patiënten, bezoekers en medewerkers zich kunnen oriënteren en hun weg vinden in het gebouw. Dat is opgedeeld in vijf blokken. Elk blok krijgt, van gelijkvloers tot bovenste verdieping, één van de vijf kleuren rood, oranje, geel, groen en blauw.

De kleuren werden eveneens gekozen in functie van het karakter van een ruimte. Een publieke ruimte zoals de zorgboulevard zal wit en helder zijn. Ruimtes met een privékarakter, zoals de werkplek van een zorgmedewerker of een bureau, zullen warmere en donkere tinten krijgen.

Benieuwd? Dan kunt u op Open Wervendag 7 mei een kijkje komen nemen in de nieuwbouw. Bezoekers worden dan rondgeleid langs meerdere infopunten waar een professioneel werfteam op een interactieve manier meer uitleg geeft over o.a. de afwerking van een operatiekamer, verpleegposten en REVIT coördinatie.