AZ Sint-Maarten schenkt 50.000 euro aan Memisa

Overhandiging cheque MemisaTer gelegenheid van 10 jaar samenwerking schenkt het Mechelse AZ Sint-Maarten 50.000 euro extra aan Memisa voor het partnerziekenhuis in het Congolese Budjala. Het geld zal worden gebruikt voor een grondige renovatie van de volledige ziekenhuissite. Daarnaast blikken beide partners terug op de gerealiseerde verbeteringen van de gezondheidszorg in Budjala sinds 2005. Zo is de moeder- en kindersterfte en het aantal infectieziekten er drastisch gedaald.

De 50.000 euro komt bovenop de jaarlijkse schenking van AZ Sint-Maarten en wordt betaald uit een spaarpot die doorheen de jaren is opgebouwd. Met bemiddeling van Memisa schenken de medewerkers van AZ Sint-Maarten elk jaar minstens 12.500 euro aan Budjala om de dagelijkse werking in het partnerziekenhuis en de gezondheidszone mogelijk te maken. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de aankoop van medicatie en klein medisch materiaal, vorming en loonsverbetering voor het personeel. Een speciale Memisa-werkgroep brengt dit geld bijeen door diverse activiteiten te organiseren. Ook zijn er vaste schenkers die doorgaans een band hebben met AZ Sint-Maarten.

Annelies Van Gaver, facilitair directeur AZ Sint-Maarten en lid van de Memisa-werkgroep: “Met het geld van de jaarlijkse schenkingen is de voorbije jaren vooral geïnvesteerd in het leveren van een basiskwaliteit van zorg in Budjala. We zijn zeer verheugd dat we een extra bedrag bij elkaar hebben gespaard voor een broodnodige, grondige renovatie en uitbreiding van de ziekenhuissite zelf. Dit zal mede bijdragen aan de kwaliteit van de gezondheidszorg en aan de status van de instelling als referentieziekenhuis in Congo.”

Binnen het project Ziekenhuis-voor-ziekenhuis hebben Memisa en AZ Sint-Maarten al veel goede resultaten geboekt; vooral op het gebied van basishygiëne en vaccinatie, moeder-kindzorg en gezonde voeding. Zo is bijvoorbeeld de moeder- en kindersterfte en het aantal infectieziekten drastisch gedaald. Intussen is er ook elektriciteit in het ziekenhuis. En naast de jaarlijkse schenkingen konden door de solidariteit van medewerkers en sympathisanten doorheen de jaren nog vele extra’s worden gegeven: een jeep, fietsen, moto’s, groter medisch materiaal en zonnepanelen. Ongeveer om de twee jaar stuurt AZ Sint-Maarten medewerkers naar Budjala om de evoluties op te volgen.

Sinds 2005 engageren de medewerkers en directie van AZ Sint-Maarten zich voor kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg in Budjala, Congo. Deze gezondheidszone is ongeveer even groot als de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant samen (3.214 km²), en ligt in de Evenaarsprovincie. Er wonen 120.000 Congolezen.