MECHELEN – Drie ziekenhuiscampussen met in totaal 650 bedden verhuizen naar één locatie is vrij uniek, en het nieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten wil niets aan het toeval overlaten. Daarom werd maandag een proefverhuis gehouden.

Met een nauwgezette voorbereiding wil AZ Sint-Maarten ervoor zorgen dat de veiligheid van de patiënten zowel voor, tijdens als na de verhuis van 15 tot 18 oktober maximaal wordt gegarandeerd. Tijdens de proefverhuis werden verhuisdraaiboeken, procedures en de commandocel verhuis patiënten en materiaal getest. Dit moet garanderen dat patiënten, apparatuur en materialen comfortabel, veilig en efficiënt naar de nieuwe campus kunnen verhuizen.

Patiënten worden door eenzelfde team van bed tot bed verhuisd. Zo zijn er geen wachtrijen bij overdracht, zijn er minder briefings nodig en is er minder risico op fouten bij informatieoverdracht. 

“De proefverhuis bevestigt dat onze van bed tot bed-aanpak een maximaal patiëntencomfort garandeert”, zegt Maddy Silverans, stafmedewerker projectmanagement AZ Sint-Maarten en verantwoordelijke voor de verhuis van patiënten.

Convoi

Nieuw aangekochte materialen en toestellen zullen reeds in de nieuwbouw aanwezig zijn. Voor de verhuis van andere toebehoren vanuit de campussen naar het nieuwe ziekenhuis doet AZ Sint-Maarten een beroep op Convoi. Dit bedrijf is een wereldspeler op het gebied van industriële verhuizingen en projectverhuizingen. Dit transport loopt parallel met de verhuis van de patiënten. Ook deze aanpak werd tijdens de proefverhuis getest.

“In oktober zullen we op piekdagen tot 20 diensten verhuizen. Dankzij deze proefverhuis kunnen we verder de puntjes op de i zetten”, zegt Nico Garmyn, directeur planning en ontwikkeling van AZ Sint-Maarten en projectleider verhuis. “Alle ondersteunende diensten zullen operationeel zijn vooraleer de eerste patiënt toekomt in het nieuwe ziekenhuis.”