Op Werelddag Zonder Tabak, woensdag 31 mei, kunnen rokers die van de sigaret afwillen terecht in AZ Sint-Maarten. “Op Campus Leopoldstraat in Mechelen (voormiddag) en Campus Rooienberg in Duffel (namiddag) kunnen rokers die er aan denken te stoppen te rade gaan bij onze tabacologen die vragen beantwoorden en tips en tricks geven”, zegt Frederik Wyseur van de communicatiedienst van AZ Sint-Maarten.

“Rokers zitten vaak met heel wat vragen. Ze willen wel stoppen maar weten niet hoe er aan te beginnen, ze hebben al zonder succes diverse methoden geprobeerd of ze zijn op zoek naar begeleiding en vragen zich af of een dergelijke begeleiding wordt terugbetaald. Onze tabacologen kunnen daar een antwoord op geven. Geïnteresseerden kunnen tevens een test invullen om na te gaan hoe groot hun rookverslaving is. Via een CO2-test kan hun nicotinegehalte worden bepaald.”

In AZ Sint Maarten kunnen patiënten zich individueel laten begeleiden om te stoppen met roken bij tabacologe Julie Bernaerts. “Omdat ze ook diëtiste is, kan je bij haar ook terecht voor voedingsadvies. Patiënten zitten vaak met vragen omtrent voeding en rookstop, daarom is deze combinatie een meerwaarde.”

Vanaf die dag zullen er bij AZ Sint-Maarten op de vuilbakken buiten waar veel gerookt wordt, stickers prijken die aansporen om te breken met de sigaret.