BORNEM/WILLEBROEK – AZ Heilige Familie Rumst en Sint-Jozefkliniek Bornem en Willebroek brengen hun activiteiten onder één juridische structuur samen. Tegen januari 2019 moet AZ Rivierenland als één erkend ziekenhuis functioneren.

Vanaf begin 2018 zullen AZ Heilige Familie en de Sint-Jozefkliniek nog nauwer samenwerken. Dat is een logisch gevolg van het samenwerkingsverleden tussen de twee ziekenhuizen. Zo startten ze met de gezamenlijke uitbating van de MRI in mei 2016. Sinds november 2016 werd ook al via een regionaal ziekenhuisnetwerk samengewerkt om de patiënten uit de regio Rupelstreek, Klein-Brabant en Vaartland nog beter van dienst te zijn.

Door de hervorming van de ziekenhuissector vinden de ziekenhuizen het nu belangrijk om deze samenwerking te laten uitmonden in een fusie. Die moet de ziekenhuiszorg voor de regio op langere termijn verzekeren. Bovendien zorgt het voor een betere zorg, meer specialisaties en een efficiënter gebruik van middelen.

Drie campussen

De fusie voorziet in een verdere ontwikkeling van de drie campussen. Campus Rumst en Bornem blijven acute ziekenhuizen met elk een dienst spoedgevallen en een dienst intensieve zorgen. Campus Willebroek wordt omgebouwd tot een volwaardig dagziekenhuis voor chirurgie, inwendige geneeskunde en geriatrie. De ondersteunende diensten blijven actief naast een uitgebreide polikliniek.

De huidige medewerkers kunnen ook blijven. Het gaat in totaal om 220 artsen en 1.250 medewerkers.