ATB kiest voor elektrische wagens

ecoteamsTuinaannemingsbedrijf ATB uit Broechem gaat de ecologische toer op. Dat wordt zelfs doorgetrokken in de voertuigen van het bedrijf. ATB kocht bij Garage Robert in Ranst drie elektrische Nissan e-NV200 wagens.

“We werken al jaren in het groen, maar waren zelden echt groen bezig”, zegt ATB-zaakvoerster Heidi Van der Weehe. “Lawaaioverlast, ronkende en stinkende motoren, massa’s groenafval, pesticides… Maar nu is de tijd rijp. De technologie en kennis staan nog in de kinderschoenen, maar na een jaar testen, afwegen, proberen, mislukken, nadenken, opnieuw proberen… hebben we beslist. Met de Ecoteams brengen we nu een waardevolle aanvulling in het tuinonderhoud op de markt.”

De elektrische wagens zijn een belangrijk onderdeel van de nieuwe filosofie. “Onze eerste e-NV200 is al in gebruik en de volgende twee zullen in de zomer worden geleverd. Deze voertuigen hebben wel enkele beperkingen. Aangezien ze geen aanhangwagen kunnen trekken, kunnen we er geen tuinafval op laden en kunnen we maar een beperkt aantal machines vervoeren. Maar dankzij deze voertuigen kunnen we onze manier van werken in tuinonderhoud herzien. Zoals geen groenafval meer meenemen en onze klanten proberen te overtuigen om compostbakken te installeren.”

ATB blijft ook het klassieke tuinonderhoud aanbieden, maar promoot tevens de ecoteams. “Het verschil tussen traditioneel onderhoud en de ecoteams zit in het streefdoel om een zo ecologisch mogelijk dienstenpakket aan te bieden. De fossiele brandstoffen en de lawaaihinder worden al drastisch verminderd door de grote bestelwagens met aanhangwagen te vervangen door de elektrische bestelbusjes en de lawaaierige machines te vervangen door stille, elektrische machines. Groenafval wordt in de tuinen van de klanten verwerkt tot mulchlaag of gecomposteerd. De compost wordt tijdens de wintermaanden in de tuin gebruikt als bodemverbetering, zo moeten er minder meststoffen van buitenaf in de tuin worden ingebracht.”

Ziektes en plagen in de tuin worden zo mogelijk bestreden met biologische middelen. Hierin wordt ATB bijgestaan door Harmonia. “Zij geven het nodige advies om de tuin gezonder te maken. Een grotere biodiversiteit zorgt voor meer evenwicht en laat toe het onderhoud ook te verminderen.”