Sinds de beslissing in oktober 2016 om de voormalige meubelzaak Artenova in Mechelen om te vormen tot een tijdelijke talentenfabriek, hebben reeds vele kunstenaars en creatieve ondernemers er hun intrek genomen. Artenova brengt creatievelingen met diverse leeftijden, interesses, opleidingen, handigheden en talenten bij elkaar. Dat zorgt voor bijzondere kruisbestuivingen. De stad kreeg op korte tijd aanvragen van zo’n 120 geïnteresseerde artiesten en creatieve ondernemers. Naast jonge kunstenaars en creatieve ondernemers die gratis gebruik maken van een werkruimte, zijn er ook die voor een langere of kortere periode een atelier of werkruimte huren.

Na vier maanden hebben twaalf artiesten en ondernemers definitief hun intrek genomen in de Artenova-ruimtes. Daarnaast zijn er ook vijftien jonge artiesten tijdelijk. “We voelen ons als kunstenaars gemotiveerd omdat de lokale overheid ons steunt”, zegt Pieter Steyaert, die er als één van de eerste artiesten zijn intrek nam. “Ik hoop dat er nog meer gaat gebeuren, want in het Mechelse is er heel veel potentieel. Dat merk je aan de artiesten in dit gebouw.”

Op het gelijkvloers werd tot grote voldoening van flexwerkers een co-workingruimte opgezet om samenwerking te bevorderen. Momenteel hebben acht mensen een abonnement voor deze ruimte. “We hebben al het ondernemershuis Oh! voor jonge ondernemers, vzw Mest voor startende detailhandelaars en dan nu de Artenova-site waar kunstenaars en creatieve ondernemers elkaar kunnen versterken”, zegt schepen van Economie Katleen Den Roover. Het project maakt deel uit van Mechelen Talentenfabriek en is een samenwerking tussen de stedelijke diensten Cultuur en Economie en vzw Mest.