Foto dmvA

Foto dmvA

Stad Mechelen, het Mechels architectenbureau dmvA en architect Hans Le Compte werden verkozen als laureaten van de Iconic Awards 2015 in de categorie Architectuur voor de uitbreiding van het Hof van Busleyden. De internationale architectuurwedstrijd Iconic Awards is een initiatief van de Duitse Rat für Formgebung, die wereldwijd hoog aangeschreven staat. De werken aan het Hof van Busleyden werden tussen 2010 en 2012 uitgevoerd door de Mechelse bouwgroep Willemen.

Voor de uitreiking van de Iconic Awards gaat de organisatie elk jaar wereldwijd op zoek naar de meest iconische architecturale realisaties. “Dat een project van het Mechels stadsbestuur, bovendien ontworpen door een Mechels architectenbureau, deze prijs wint, is een opsteker van formaat. De geselecteerde en zeker de winnende projecten worden door de architectuur- en designwereld wereldwijd bekeken. Het is de eerste keer dat Mechelen een architectuurprijs van dit niveau binnenhaalt”, aldus burgemeester Bart Somers.

En mogelijk komt er nog een prijs bij. “Ons project is ook al genomineerd voor de German Design Awards 2016. Deze competitie, nog een initiatief van de Rat für Formgebung, bestaat pas sinds 2012, maar is nu al een van de meest bekende designcompetities ter wereld. Dat we hiervoor genomineerd zijn, is op zich al fenomenaal”, vindt schepen van cultuur Björn Siffer.

Het 16de-eeuwse Hof van Busleyden werd de voorbije jaren grondig uitgebreid. Blikvanger daarbij is de realisatie van een nieuwe ondergrondse museumzaal van 700m². Imposant is ook de monumentale trap die de tentoonstellingsruimtes verbindt.