Apton wil Lean and Green worden

aptonDe Mechelse transportfirma Apton is één van de zeven bedrijven die gestart zijn met het nieuwe Lean and Green-programma van het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL). Dit is intussen al de zevende groep met bedrijven die de CO2-emissies van hun logistieke activiteiten willen verminderen.

De zeven bedrijven gaan hiervoor, onder begeleiding, een plan van aanpak uitwerken. Ze zullen de energie-efficiëntie van hun logistieke activiteiten verbeteren en de CO2-uitstoot met minstens 20% reduceren binnen een periode van vijf jaar. Eens dat plan is geëvalueerd en goedgekeurd door een wetenschappelijk team van het departement MOBI van de Vrije Universiteit Brussel, wordt een award uitgereikt. De doorlooptijd is ongeveer zes maanden. Als alles goed loopt, kunnen Apton en de andere zes bedrijven nog voor de zomer Lean and Green worden.

“We willen in de eerste plaats aan het Lean and Green traject deelnemen omdat we willen nadenken over slimme oplossingen”, zegt Kenny Maes van Apton. “We willen nog meer inzetten op ons IT-systeem, een meer efficiënte planning, rijstijltrainingen voor onze chauffeurs en investeringen in zuinigere vrachtwagens. Daarnaast willen we van gedachten wisselen met andere bedrijven tijdens de workshops binnen het Lean and Green traject om nog meer oplossingen te bedenken.”

De vooropgestelde doelstelling van 20% minder CO2-uitstoot is voor Apton ook een manier om concurrentieel te blijven. “Want iedere liter minder brandstof levert ons een potentiële besparing op”, aldus Kenny Maes.

“Daarnaast willen we in tijden van recessie toch blijven groeien. Om in de Lean and Green gedachte te blijven, willen we op zoek gaan naar bedrijven waarvoor wij een meerwaarde kunnen creëren op het vlak van centralisering. Door onze ligging op de industriezone Mechelen Noord zitten we pal in het hartje van de draaischijf van België. We kunnen voor andere bedrijven zowel efficiënter als meer kostenbesparend gaan werken. Door centralisering of het systeem van een overslag-hub kunnen we ook hun CO2 voetafdruk verminderen.”

Apton is een logistiek transportbedrijf dat gespecialiseerd is in vervoer van apparaten en krantendistributie. De vloot is uitgerust met de nieuwste boordcomputers. Bij het familiebedrijf Apton werken 6 bedienden en 35 chauffeurs.