Anne Smits. Foto Joris Herregods

Anne Smits. Foto Joris Herregods

Twee weken geleden opende Anne Smits haar pop-up merkenoutlet Bags & More met lederwaren op de Steenweg 42 in Mechelen. De eerste verdieping van het pand vond ze te mooi om ongebruikt te laten, en ze stelt die gratis ter beschikking van starters.

“Ik kom eigenlijk uit de IT-sector, maar ik heb vroeger nog een zaak met lederwaren gehad, en het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeker? Mijn passie voor mooie lederwaren leidde tot deze pop-up outlet. We hebben het pand gehuurd voor drie maanden. Als de verkoop meevalt, kunnen we eventueel op deze locatie blijven, maar dan met een ander concept.”

Foto Joris Herregods.

Foto Joris Herregods.

Anne zag Mechelen de afgelopen jaren sterk veranderen. “Er is een periode geweest van heel veel werken, waardoor het erg moeilijk werd voor de zelfstandigen in het centrum. Dat is nu fel verbeterd, en er is ook minder leegstand. Maar er komen hoe langer hoe meer ketens in de stad. Vroeger was de sterkte van Mechelen net een goede mix van zelfstandigen en ketens.”

Toen ze het pand aan de Steenweg huurde, was ze oorspronkelijk van plan enkel het gelijkvloers te gebruiken. “Maar ik zag de prachtige bovenverdieping met mooie lambrizeringen, hoge plafonds met rozetten, en de decoratieve trap. Het zou spijtig zijn om die ongebruikt te laten. Ik heb die ruimte, laat ik er dan ook iets constructiefs mee doen, dacht ik. En ik stel ze ter beschikking van starters. Gratis. Ik vind het gewoon fijn om in de huidige harde maatschappij leuke samenwerkingen op te zetten. Kleine zelfstandigen moeten elkaar helpen.”

Decoratie van Annik op de eerste verdieping. Foto Joris Herregods.

Decoratie van Annik op de eerste verdieping. Foto Joris Herregods.

Op de eerste verdieping van Bags & More- een winkel met lederwaren van topmerken voor interessante prijzen – zijn nu een beautycorner, decoratie-artikelen van Plezier in sfeervol wonen, Annik en tweedehands spullen. “Annik was verpleegkundige, maar kan haar job waarschijnlijk niet meer uitoefenen vanwege gezondheidsproblemen. Nu is ze met een webshop begonnen, en ik vind het leuk om dit te steunen. Als de zaken op de eerste verdieping na een tijdje booming business worden, moeten we onze samenwerking misschien herbekijken, maar voorlopig loopt het prima zo.”