burnoutDe gerestaureerde hoeve Het Zuurbos aan de A12 en de E19 in Blaasveld, onderdak voor coaches, therapeuten en opleidingscentra, krijgt er een nieuw opleidingsinstituut bij. In dit trefpunt voor particulieren, bedrijven en organisaties met een gemeenschappelijke interesse voor persoonlijke groei en transformatie is vanaf nu ook Anders te vinden. Filip Jennen, Maura Melis en Wendy Ceulemans willen met Anders burn-out preventie bekijken vanuit een ander perspectief.

Anders vestigde zich in Het Zuurbos omdat Maura daar reeds haar centrum Open Mind Mechelen heeft, waar ze starters, zelfstandigen, KMO’s, familiebedrijven, leidinggevenden en leerkrachten begeleidt.

Volgens Anders ligt de oorzaak van burn-out vaak niet bij de werknemers, maar bij het bedrijf. “Het bedrijf kan zelf actie ondernemen en een klimaat creëren waarin burn-outs geen voedingsbodem meer vinden”, aldus de drie partners. “Jarenlange ervaring met patiënten met burn-out in individuele en groepsessies leidt tot de conclusie dat schuldgevoel en verminderd zelfvertrouwen een belangrijke motor zijn achter burn-out. En het bedrijf profiteert in vele gevallen eerst jarenlang van dit schuldgevoel en verminderd zelfvertrouwen. Vaak zijn dit werknemers die vrijwillig eindeloze overuren maken, compenseren waar hun collega’s minder doen en meer taken op zich nemen dan waar ze eigenlijk voor aangenomen werden. Tot dan op een bepaald moment de emmer overloopt…”

Anders creëerde twee opleidingen rond dit thema: systemische burn-out preventie voor vertrouwenspersonen, HR-managers en adviseurs, en systemisch leiderschap, vanuit het principe dat een goed leiderschap burn-out kan voorkomen en oplossen.

Wendy Ceulemans is psychotherapeute en behandelt mensen met burn-out. Coach en lesgever Maura Melis geeft avondreeksen rond burn-out en opleidingen tot burn-out coach, en loopbaancoach Filip Jennen begeleidt mensen tijdens en na hun burn-out en organiseert trektochten voor managers in de Himalaya en de Atlas om volledig te ontkoppelen.