Foto Achilles Design.

Foto Achilles Design.

Het sociale project en pop-up hotel B-AND-BEE wint de Henry van de Velde Award Publiek 15. B-AND-BEE is een ontwerp van het Mechelse bureau Achilles Design en werd gerealiseerd samen met CompaanLabeur en One Small Step. Het publiek kon voor de award kiezen uit de 19 Henry van de Velde Labels 15.

B-AND-BEE is een innovatieve overnachtingsmogelijkheid met een hoge dichtheid per vierkante meter. Het modulaire systeem kan tot vier lagen boven elkaar worden gestapeld. B-AND-BEE heeft de vorm van een honingraat en biedt een unieke ervaring aan de gebruikers. Bovendien speelt het in op de stijgende behoefte aan luxe op de festivalcampings. In elke module zijn opslagruimte voor bagage, een locker, en licht en stroom aanwezig. Het bed kan heel eenvoudig worden omgevormd tot een comfortabele zetel.

De cellen zijn eenvoudig en compact te stapelen voor transport, waardoor er een minimum aan lucht wordt getransporteerd. In tegenstelling tot een tent kunnen ze eenvoudig op verharde ondergrond worden geplaatst. Daardoor blijft de benodigde oppervlakte beperkt en kan er ook worden gekampeerd op verharde ondergronden en niet alleen op grasland.

De slaapcellen kunnen worden verhuurd of aangeboden aan festivalgangers en -organisatoren, occasionele gebruikers zoals event- en wedstrijdorganisatoren, groepen en hulpverleners (voor natuurrampen, opvang daklozen en vluchtelingen).

De productie gebeurt volledig in België en voornamelijk in sociale werkplaatsen. B-AND-BEE is ontstaan vanuit een maatschappelijke doelstelling: meer tewerkstelling creëren voor de participerende, sociale werkplaatsen en hun aanverwante vzw’s. De productie, commerciële exploitatie en recuperatie van het hotel creëren extra werkgelegenheid voor mensen uit kansengroepen. Er wordt gewerkt met duurzame materialen.

In 2014 was B-AND-BEE één van de 36 projecten binnen de Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën (CICI) 2014, een oproep die uitging van Flanders DC en het toenmalige IWT (nu Agentschap Innoveren en Ondernemen).