Naar aanleiding van de wereldwijde cyberaanval met de ransomware worm Wannacry staat de telefoon roodgloeiend bij ICT-bedrijven, zo ook bij VanRoey.be, met een vestiging in Mechelen. “Het lijkt wel of kmo’s nu ook wakker zijn geschud en dat is een goede zaak ”, zegt technisch directeur Roel Van Looy.

Wannacry is een zogenaamde CryptoLocker, die documenten en bestanden versleutelt en ze eventueel vernietigt. Het virus is verstuurd via mailing. Wanneer de bestemmeling de mail opent, installeert het zich op de computers van het bedrijf. De aanvallers eisen geld, in dit geval bitcoins, om de bestanden weer vrij te krijgen. “We hebben weet van bedrijven die aangevallen werden, maar niet van bedrijven die effectief gehackt werden. Toch niet bij onze klanten”, legt Roel Van Looy uit. Wereldwijd is er sprake van meer dan 200.000 slachtoffers.

Dat er grote bezorgdheid heerst, leidt de technisch directeur af van de vele telefoons die binnenkomen. “Het besef groeit bij kmo’s dat hackers ook hen in het vizier hebben. Terecht, want heel wat van hen werden het afgelopen jaar wel slachtoffer van Cryptolocker, al haalt dit meestal het nieuws niet. Belangrijk is om je software up-to-date te houden.”

Naar aanleiding van de WannaCry-ransomware aanval organiseert VanRoey.be in samenwerking met Voka Mechelen en Voka Kempen op maandag 22 mei een gratis informatiesessie. Cybercriminaliteit en de nieuwe Europese verordening rond persoonsgegevens (GDPR) vormen het onderwerp van deze Voka Update.