alken Alken-Maes investeert acht miljoen euro in een nieuwe filtratie-installatie voor de brouwerij in Alken. “Wij geloven sterk in onze Belgische brouwactiviteiten”, zegt CEO Erik Van de Ven. “Deze nieuwe filtratie-installatie is het zoveelste bewijs dat we blijven geloven in onze Belgische brouwersactiviteiten, zelfs nu de Belgische biermarkt jaar na jaar een dalende trend vertoont.”

Deze investering in een economisch moeilijke sector was volgens Van de Ven alleen maar mogelijk dankzij het relatief gunstige investeringsklimaat. “Een eventuele verhoging van de accijnzen zou die dynamiek zeker teniet doen”, vervolgt Van de Ven. “Wij vragen de regering dan ook uitdrukkelijk om te zorgen voor rechtszekerheid en rekening te houden met een economische activiteit die niet alleen voor duizenden directe en indirecte jobs zorgt, maar ook de uitstraling van ons land wereldwijd bevordert.”

Een verhoging van de accijnzen op bier in België zou volgens Van de Ven de concurrentiepositie van ons land tegenover bijvoorbeeld Duitsland – “dat met uiterst lage accijnzen haar bierbrouwers de noodzakelijke ademruimte geeft” – verder verzwakken en de druk op de dalende binnenlandse biermarkt alleen maar verhogen, ten koste van de brouwers en de horeca.