Jan Peeters (rechts) met hoofdredacteur Bart Timperman.

Jan Peeters (rechts) met hoofdredacteur Bart Timperman.

Na 23 jaar geeft algemeen directeur Jan Peeters van de regionale televisiezender RTV op 1 april de fakkel door. Hij is 64 en gaat met pensioen. Fahrid Khetouta, al enkele jaren productiechef bij RTV, volgt Peeters op. Bart Timperman blijft hoofdredacteur.

Jan Peeters stond in 1993 aan de wieg van wat destijds TV Kempen heette. Na de fusie met TV Mechelen werd de zender omgevormd tot RTV. In bijna een kwarteeuw zag Peeters het televisielandschap grondig veranderen. “In de beginjaren waren er in Vlaanderen enkel de BRT en VTM. Met de digitalisering is het aanbod niche- en andere zenders enorm toegenomen. Als RTV hebben we al die tijd een vaste plaats weten te behouden omdat we een uniek product maken. Regionaal nieuws heeft nog altijd een grote aantrekkingskracht.”

Ook op commercieel vlak was er een evolutie. “De commerciële concurrentie is zeer scherp. VTM en de SBS-zenders zijn sinds de financiële crisis ook bij de regionale klanten gaan aankloppen. Dat heeft een serieuze druk gezet op onze mogelijkheden. Daarnaast is er ook de opkomst van de nieuwe media en heel het online-gegeven. Nog een belangrijk fenomeen zijn de dalende inkomsten uit overheidscommunicatie. Zowel de federale, de Vlaamse als de provinciale overheid en de steden en gemeenten hebben als gevolg van hun krappe budgettaire mogelijkheden flink gesnoeid in hun communicatiebestedingen. Onze omzet hieruit is enorm teruggevallen.”

Om het hoofd te bieden aan de nieuwe tendensen werd vorig jaar bij RTV een herstructurering doorgevoerd, maar er werd ook fors geïnvesteerd in een grondige vernieuwing. “We stellen vast dat ons bereik veel hoger is dan we altijd dachten. Met een bereik van 17,5% van het potentieel aantal kijkers zitten we met RTV in de top-3 van de Vlaamse regionale tv’s. Op het vlak van waardering krijgen we 7 op 10 van onze kijkers en ook daarmee zitten we in die top-3.”

“De krappe budgettaire mogelijkheden betekenen dat we moeten rijden en omzien, en er elke dag voor gaan. We maken elke dag apart nieuws voor Kempen en Mechelen, waardoor we grotere kosten hebben dan andere tv-zenders die maar 1 journaal maken. Dat betekent keihard werken en soms investeringen wat langer uitstellen. Gelukkig kunnen we rekenen op trouwe adverteerders.”

Wat hij vanaf 1 april gaat doen? “Dan krijg ik gelukkig meer vrije tijd. Mijn hobby en die van mijn vrouw is het fokken en trainen van paarden. Dat is onze passie. Nee, ik ga me zeker niet vervelen.”