lierpremies2De winkelstraten van Lier kenden lange tijd te veel leegstaande panden. Verschillende initiatieven van de Stad Lier moesten het potentieel van het winkelleven in de Pallieterstad een boost geven. Eén van die initiatieven is het premiesysteem dat de bedoeling heeft om leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied sneller in te vullen en de levensvatbaarheid van prille ondernemingen te ruggensteunen. En dat blijkt te werken, want sinds de lancering in juli 2015 kende de stad al elf premies toe. De goedkeuring van een twaalfde premie is momenteel in behandeling.

De eerste premie werd in  augustus 2015 toegekend aan Oxfam Wereldwinkel, dat een handelspand vond in de Antwerpsestraat. Sindsdien volgden in de Antwerpsestraat nog Sanké, Tommy Hilfiger en Melanie & Lewie. Kartuizersvest kreeg er Feliks en Pleasure Nails bij en in de Rechtestraat openden Koffie & Meer en Maison De Wever hun deuren. Per Tutti startte op de Grote Markt.

Het Lierse stadsbestuur is zeer tevreden met de resultaten van het premiesysteem. Ook de handelaars zelf zijn enthousiast. Tom Van de Vel, Oxfam-Wereldwinkel Lier: “Oxfam-Wereldwinkel had al enkele jaren een winkel in de Berlarij. Omwille van dalende bezoekersaantallen, gingen we op zoek naar een plek met meer passanten. Dankzij de premie durfden we het risico te nemen te verhuizen naar een locatie waar de huurprijs merkelijk hoger ligt. Het was snel duidelijk dat de zichtbaarheid van Oxfam in Lier met deze vestiging fel is toegenomen.” Patrik Huylebroeck, Melanie & Lewie: “De premie is een mooie hulp bij het opstarten van de zaak. We zijn zelf zeer positief. Lier is een drukbezocht winkelcentrum. Onze boodschap aan starters:  Heb je originele ideeën en wil je zelfstandig worden, niet twijfelen. De stad Lier doet veel moeite om het positieve imago van de winkelstad in de kijker te plaatsen.”

Het reglement om een premie toe te kennen aan ondernemers die zich lokaliseren in het kernwinkelgebied werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 juni 2015. Doelgroep zijn ondernemers met een commerciële activiteit, die zich in een leegstaand pand binnen het Lierse kernwinkelgebied willen vestigen. De premie betreft een forfaitair bedrag van 10.000 euro (inclusief BTW), die door de ondernemer gebruikt kan worden om zijn commerciële activiteit zo optimaal mogelijk in de markt te plaatsen.