Agrocomplex in de kijker op wereldexpo Milaan

MilaanDe provincie Antwerpen promoot op de wereldexpo in Milaan de voedselindustrie die een speerpuntsector is in de provincie. Op woensdag 8 juli organiseert de provincie Antwerpen een internationaal forum in het Belgisch Paviljoen op de wereldtentoonstelling. Gedeputeerde Ludwig Caluwé is daar aanwezig met een delegatie van bedrijfsleiders en vertegenwoordigers van toonaangevende onderzoeks- en praktijkcentra uit de provincie Antwerpen, waaronder het Proefstation voor de groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver, gericht op onderzoek, ontwikkeling en innovatie van de groentesector, en veiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver.

“Antwerpen is de groentekorf van Europa. De centrale ligging in het hart van Europa en de goed ontsloten wereldhaven zijn grote troeven voor de logistiek en het agrocomplex. Deze sector reikt dan ook tot ver over de provinciale grenzen en past volledig in het thema van de expo Food for the planet, energy for life”, motiveert Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie.

De provincie Antwerpen telt 3.700 bedrijven die actief zijn in de land- en tuinbouwsector. Meer dan 20.000 mensen zijn tewerkgesteld in het agrocomplex, goed voor 19,2 % van het totale aantal ondernemingen en zelfstandigen. Op 42% van het Antwerpse platteland zijn land- en tuinbouwers aan de slag.

Met de deelname aan de wereldexpo wil de provincie Antwerpen het internationale delen van kennis en samenwerking stimuleren. De bedrijven die de provincie vertegenwoordigen, hebben internationale contacten uitgenodigd om hen kennis te laten maken met hun producten. Sommige Antwerpse bedrijven hebben ervoor gekozen om hun Italiaanse en Europese banden te versterken, andere bedrijven hebben Arabische en Aziatische contacten uitgenodigd. “Door hen uit te nodigen op dit internationale forum ondersteunen we onze ondernemers bij de uitbouw van hun internationale handelsbetrekkingen”, verduidelijkt Caluwé. “Daarnaast zullen hun huidige en toekomstige klanten ook letterlijk kunnen proeven van de beste producten en gerechten uit onze streek.”

Toonaangevende bedrijven zoals BelOrta en Veilingen Hoogstraten maken deel uit van de Antwerpse delegatie. Ook POM Antwerpen (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen), het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij, het Proefstation voor de Groenteteelt en het provinciaal praktijkcentrum voor melkvee en voedergewassen Hooibeekhoeve sturen een afvaardiging. Daarnaast zijn ook Thomas More, VITO en KuLeuven vertegenwoordigd.