Agrobedrijven gezocht voor Chinese zakenreis

Yangling Agricultural High-tech Industries Demonstration Zone.

Yangling Agricultural High-tech Industries Demonstration Zone.

De provincie Antwerpen en FIT organiseren een groepszakenreis voor bedrijven uit de agro-industrie naar Beijing, de provincie Shaanxi en Shanghai.

De zakenreis die plaatsheeft van 3 tot 10 september is gericht naar bedrijven uit de agro-sector in de ruime zin van het woord: groenten, fruit en veeteelt, maar ook verwerkende bedrijven en onderzoeksinstellingen in de voedingssector. Maandag 2 mei is er een infomoment voor geïnteresseerde bedrijven.

De provincie Antwerpen heeft reeds meer dan 30 jaar een intensieve samenwerking met de Chinese provincie Shaanxi. De samenwerking is ontstaan naar aanleiding van de vestiging van de joint venture van Janssen Beerse in Xi’an in 1985. “Wij waren toen een pionier, want we waren de eerste Belgische provincie die een samenwerking aanging met een Chinese partner”, aldus Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Internationale Samenwerking. In de afgelopen 30 jaar bracht de samenwerking tussen de provincies veel gezamenlijke projecten en uitwisselingen in alle mogelijke vakgebieden voort. “Als resultaat hiervan beschikken we over een goed uitgebouwd netwerk van contacten in de hele provincie Shaanxi, die wij ter beschikking kunnen stellen van onze bedrijven.”

De provinciale delegatie gaat o.m. naar Yangling in Shaanxi, waar de Yangling Agricultural High-tech Industries Demonstration Zone is gevestigd. Deze Zone bestaat uit een Chinese topuniversiteit, de Northwest Agriculture and Forestry University,  scholen voor technisch- en beroepsonderwijs, O&O-centra en een industriepark met Chinese en joint-venture bedrijven. Ze werd opgericht in 1997 om verschillende actoren uit de landbouwsector bijeen te brengen en zo maximale interactie te stimuleren.

Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen aan de zakentrip naar China, kunnen op maandag 2 mei deelnemen aan een informatiemoment (van 14.30 tot 17 uur) in het Provinciehuis aan de Singel, Desguinlei 100, Antwerpen. Na de verwelkoming door gedeputeerde Ludwig Caluwé is er praktische uitleg. Bart Horsten komt als ervaringsdeskundige spreken over de zaken die hij in Shaanxi en Yangling realiseert. Hij is de zoon van Joos Horsten, de man die voor Janssen Pharmaceutica de onderhandelingen voor Xi’an heeft gevoerd (in de jaren ’80), en die nadien in 1997 een bedrijf voor consulting in China en vooral Shaanxi is gestart. Het bedrijf heeft veel ervaring met en contacten in Shaanxi. Wie wil deelnemen aan het informatiemoment, moet zich wel inschrijven via economie@provincieantwerpen.be

Meer info vindt u hier.