Afschaffen verlaagde BTW zou ramp zijn voor bouw

Robert de Mûelenaere“Als de toekomstige federale regering de verlaagde BTW-tarieven afschaft, wordt dat een ramp voor de bouwsector”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Deze denkpiste is echt onverantwoord. De bouw bevindt zich nog steeds in een moeilijke situatie. In twee jaar en zes maanden zijn in de sector al 11.900 banen verloren gegaan. Het afschaffen van de verlaagde BTW-tarieven kan nog eens 50.000 banen kosten. En ook de Staat zal dan verlies lijden, want een verhoogde belastingsdruk zal leiden tot meer zwartwerk en meer gemiste inkomsten.”

Volgens eerdere schattingen van de Confederatie Bouw zorgt een verlaagd BTW-tarief ervoor dat de helft meer renovatiewerken met factuur gebeuren. “Wanneer we het gewicht van de renovatiesector binnen de bouw in aanmerking nemen, zal het wegvallen van de verlaagde BTW-tarieven leiden tot 10% meer zwartwerk. Dit zorgt op zijn beurt voor een daling van het BBP met 1%, wat tot 50.000 banen kan kosten en een daling van inkomsten voor de schatkist betekent die kan oplopen tot 1,3 miljard. Dat bedrag kan nooit volledig worden gecompenseerd door een hogere BTW op de resterende gefactureerde werken.”
Robert de Mûelenaere: “De toepassing van een BTW-tarief van 21% betekent dat de particulier bovenop de kostprijs nog eens een vijfde belastingen moet betalen. In de bouw leidt dit al gauw tot zeer hoge bedragen. Een lager tarief zorgt ervoor dat de reden om een beroep te doen op het informele circuit vervalt. Iedereen wint hierbij: de bonafide onderneming, de investeerder en de schatkist.”

Er zijn heel wat bedrijven in de bouwsector actief. In het arrondissement Mechelen zijn dat er 287. Ongeveer een derde van de werknemers in de bouwsector in het arrondissement Mechelen is actief in de burgerlijke en utiliteitsbouw. Bijna de helft bevindt zich in de categorie afwerking gebouwen, elektrische installaties, loodgieterswerken en overige bouwinstallaties.