Een internationale jury kiest op 6 september de winnaars van de Henry van de Velde Awards. Eén van de drie kanshebbers op de Efficiency Award is Dynamx, door het Mechelse bureau Achilles Design ontwikkeld voor Belparts.

De jury onder voorzitterschap van Jan Boelen kent op 6 september zes design solution awards toe: een Communication Award, Design-led crafts Award, Ecodesign award by OVAM, Efficiency Award, Everyday Life Award en Healthcare Award. Ze worden door Flanders DC uitgereikt op 18 januari 2018.

Dan worden ook nog drie bijzondere prijzen uitgereikt voor een loopbaan, een bedrijf en een jong talent.

Waterleiding

In de categorie Efficiency is Dynamx genomineerd. Dit technische onderdeel, door Achilles Design gecreëerd voor Belparts, is een tussenstuk voor waterleidingen. Het heeft een regelaar en sensoren in één, meet debiet en temperatuur van warm water en koelwater en stuurt het meteen naar de juiste kamers en verdiepingen van grote gebouwen. Zonder een dergelijke regelaar is de temperatuur moeilijker regelbaar voor een kamer. Dan gaat opwarmen of afkoelen trager, en gaat er meer energie verloren.

Deze regelaars zijn normaal gezien niet zichtbaar, maar designbureau Achilles gaf de behuizing toch een creatieve vorm en gebruikte het beeld van een uitdijende waterdruppel op een wateroppervlak. Een kliksysteem maakt installatie en eventuele latere aanpassingen makkelijker. Dynamx wordt in deze vorm voor het eerst op grote schaal toegepast in het nieuwe EU-gebouw in Luxemburg.

Dynamx neemt het voor de Efficiency Award op tegen een baksteen met trompe l’oeil effect en een energiemeter.