karel van eetveltHet afgelopen jaar daalde de structurele tewerkstelling bij KMO’s met 1,4% ofwel met 8.677 jobs. Dat blijkt uit de KMO Tewerkstellingsmonitor van Unizo en HR-dienstengroep ADMB. Unizo benadrukt wel dat dit cijfer de komende maanden nog zal verbeteren. Het laatste kwartaal van 2014 ging de tewerkstelling er namelijk wat op vooruit.

Drie sectoren zien hun structurele tewerkstelling de hoogte ingaan: de transportsector (+1,1%), de dienstensector (+0,5%) en de vrije en intellectuele beroepen (+0,4%). De sterkste dalers zijn de gezondheidszorg (-5,5%) en de bouwsector (-3,2%). Ook de industrie, horeca, financiële diensten en de distributie gaan er op achteruit. “De afgesproken loonmatiging en indexsprong zijn absoluut geen overbodige maatregelen. Onze ondernemingen snakken naar meer ademruimte. Lagere loonlasten betekent eenvoudigweg meer jobs”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

De Tewerkstellingsmonitor meet de evolutie van de tewerkstelling op basis van contracten van onbepaalde duur. Ze is gebaseerd op de tewerkstellingsgegevens van een constant staal van ruim 19.000 KMO’s in Vlaanderen, die ruim 100.000 werknemers te werk stellen. De KMO Tewerkstellingsmonitor loopt sedert 1 januari 2012. Een bedrijf met minder dan 50 werknemers wordt beschouwd als een KMO. De publicatie van februari houdt rekening met de tewerkstellingsevolutie van januari 2012 tot en met december 2014. De gebruikte gegevens worden permanent bijgewerkt en worden zes maanden na datum als definitief beschouwd.