Glasvezel biedt ongeziene upload- en downloadsnelheden en responsiviteit, en wordt bijwijlen het netwerk van de toekomst genoemd. Dat netwerk komt nu ook naar de Mechelse bedrijvenwereld. Telecommunicatiebedrijf Proximus wil glasvezel bij zo’n 700 bedrijven binnenbrengen. “Deze aansluitingen dragen bij tot het imago van een Slimme Stad waarmee Mechelen zich wil profileren”, aldus schepen van Economie Katleen Den Roover.

Het gaat daarbij om bedrijven die zich op de bedrijventerreinen Mechelen-Noord, Mechelen-Zuid en Ragheno bevinden. Om de hinder tijdens de uitvoering van de glasvezelconnecties zoveel mogelijk te beperken, wordt er in drie fasen gewerkt. “Elk bedrijventerrein wordt om de beurt aangedaan. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur. Zo worden ondergrondse aftakpunten geplaatst, en nieuwe kabels en ondergrondse bakken bijgeplaatst”, legt schepen van Openbare Werken Chris Backx uit. “In een eerste fase staat in industriezone Mechelen-Noord een deel van de Zandvortstraat en de Wayenborgstraat gepland.”

Dit najaar staat de uitvoering van de glasvezelconnecties gepland. Bedrijven die langs de trajecten bevinden, kunnen er gratis op aansluiten. “De toepassing ervan kan de lokale economie stimuleren, innovatief ondernemerschap in de hand werken en de concurrentiepositie van lokale bedrijven versterken”, klinkt het bij Proximus. In juni organiseren stad Mechelen en het telecommunicatiebedrijf nog een infosessie rond glasvezel.