In de aanloop naar ons evenement Made in Mechelen Live, dat plaatsheeft op 9 november, laten we u kennismaken met onze gastsprekers. Charles Leclef is eigenaar van de Mechelse brouwerij Het Anker.

1.       Hoe ben je op deze functie bij brouwerij Het Anker terechtgekomen? Hoe is je carrièrepad verlopen?

De brouwerij is al sinds 1872 in familiehanden. Je kan dus wel zeggen dat ik in deze functie geboren ben. In 1991 had ik de keuze om Brouwerij Het Anker stop te zetten of opnieuw op te bouwen. Ik ging voor de tweede optie en heb er met veel passie en samen met een gedreven team voor gezorgd dat we trots mogen zijn op waar we momenteel staan.

We blijven er binnen Brouwerij Het Anker steeds naar streven om kwaliteit te leveren en te blijven innoveren. Ik ben bij dit proces nog steeds actief betrokken.

2.       Wat is de grootste uitdaging op de Belgische biermarkt?

Het uitbouwen van projecten die de maatschappelijke evolutie rond alcoholverbruik volgen.

3.       Wat motiveert jou in je functie als eigenaar?

Streven naar een bedrijf waar iedereen trots op is.

Iedereen mag je hier in de ruime zin van het woord zien. Niet enkel de eigen medewerkers maar ook onze partners, klanten, fans, ……

4.       Welke zakelijke droom jaag je na?

Het versterken en samengaan van opgebouwde projecten binnen de Brouwerij, de Stokerij, de publiekswerking en de bottelarij zodat Het Anker klaarstaat voor de volgende generatie.

5.       Wat is jouw visie op leiderschap?

Sta zo weinig mogelijk zelf vooraan, maar trek je werknemers naar voor.

Delegeer zo veel als mogelijk, maar sta geen compromis toe in verband met je visie.

6.       Met welke ondernemer zou jij wel eens een biertje willen drinken en waarom?

Mijn grootvader, Charles Van Breedam, stierf voor ik geboren werd maar met hem zou ik heel graag eens een biertje drinken. Hij maakte de brouwerij groot en had een duidelijke visie over ondernemen en personeelsbeleid. Hij redde de brouwerij van een faillissement door de moedige beslissing om van het brouwen van pilsbieren over te stappen naar het brouwen van Belgische speciaalbieren.

Wouter Torfs van Schoenen Torfs, voor de zevende keer verkozen als beste werkplek,  lijkt me ook een zeer interessante gesprekspartner aangezien we binnen Het Anker ook streven naar een leuke en ontspannen werkplek waar mensen zich goed voelen.

7.       Wat zijn jouw favoriete Belgische bieren?

Ik heb veel appreciatie voor familiale brouwerijen van speciaalbieren zoals de brouwerijen van de Belgian Family Brewers, waar ook Het Anker lid van is. Deze bieren staan voor authenticiteit en vakmanschap.