Ruim 550 laatstejaarsleerlingen van het secundair onderwijs uit regio Mechelen namen dinsdagavond op campus De Vest bij Thomas More Mechelen deel aan de dertiende editie van de Beroepen Informatie Avond Mechelen (BIAM). Die wordt traditiegetrouw georganiseerd door Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, Rotary Opsinjoor en Junior Chamber International (JCI). Tijdens de BIAM komen zesdejaars in contact met mensen die het beroep uitoefenen waarin zij interesse hebben.

Het is één van de manieren die Voka-Kamer van Koophandel Mechelen gebruikt om bruggen te bouwen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs.

“Door de scholieren sessies te laten bijwonen van twee beroepen die hen aanspreken, willen we hun keuze voor een bepaalde studie makkelijker maken”, zeggen de initiatiefnemers.

Bij deze editie stonden negentig professionals klaar om de aanwezige jongeren niet alleen een goed beeld van het beroep van hun dromen te geven, maar ook om hen aan te geven welke opleiding of studierichting daarbij het best aansluit.

Het meest populaire beroep op de infoavond was net als vorig jaar criminoloog, gevolgd door psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker. Criminoloog Wim Maes: “Het is natuurlijk een aantrekkelijk beroep, en de meesten denken daarbij aan recherche. Er is de laatste tijd veel meer aandacht voor criminaliteit in de media, ook met specifieke programma’s zoals De Recherche.”

“In vergelijking met 20 jaar geleden zijn er meer jobkansen, maar er zijn  ook meer mensen die met deze studie starten. Wie niet bij de politie terechtkomt, kan altijd opteren voor gemeenschapswacht of herstelambtenaar.”

De minst populaire beroepen op de BIAM waren tandarts, schoonheidsspecialist en landmeter.