4 miljoen kilogram voor Opnieuw & Co

De schenkers van de vier miljoenste kilogram kregen een geschenkbon en een bos bloemen.

De schenkers van de vier miljoenste kilogram kregen een geschenkbon en een bos bloemen.

Opnieuw & Co heeft dit jaar voor het eerst meer dan 4 miljoen kilogram herbruikbare goederen ingezameld. In de Kesselse vestiging van Opnieuw & Co werden de klanten die de vier miljoenste kilogram binnenbrachten in de bloemen gezet. Ze kregen van de Nijlense burgemeester Paul Verbeeck ook een geschenkbon van 25 euro van Opnieuw & Co.

Alleen al dit jaar voorkomt Opnieuw & Co dus dat 4 miljoen afval op het stort terechtkomt. Dat kon dankzij de goede samenwerking met de bevolking, gemeentebesturen, intercommunales en hogere overheden. De overheid heeft tien gemeenten toegewezen aan Opnieuw & Co voor de inzameling van herbruikbare goederen: Boechout, Duffel, Edegem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mortsel, Nijlen en Ranst.

De massa goederen werd vlot verwerkt door de 320 medewerkers van het bedrijf dat zowel een ecologische als een sociale missie heeft.

De goederenstroom bestaat vooral uit overbodig bevonden meubelen, kleding, huisraad, boeken, speelgoed, groot en klein elektro, fietsen, werkmateriaal, verwarmingstoestellen… Een uitgebreid wagenpark van 10 bestelwagens rukt elke week uit van maandag tot en met zaterdag om op verzoek binnen de drie werkdagen herbruikbare goederen gratis op te halen. Een aanzienlijke hoeveelheid goederen wordt gratis geschonken via de zes binnenbrengpunten van Opnieuw & Co.

Een andere mogelijkheid om goederen te schenken, is de inboedelservice van Opnieuw & Co. Hier gaat het bijvoorbeeld om een dienstverlening die er voor zorgt dat een volledige woonst wordt leeggemaakt en veegschoon wordt achtergelaten.

In de gemeenten Duffel, Nijlen, Mortsel, Kontich en Boechout wordt vier keer per jaar huis aan huis textiel opgehaald en in achttien containers van Opnieuw & Co kan kleding worden gedeponeerd.

Directeur Koen Goemans: “Opnieuw & Co is een vaste waarde en milieupartner geworden bij de regionale bevolking, overheden en organisaties. Elke dag stappen we met veel goesting in ons kringloopverhaal door voortdurend te sensibiliseren voor producthergebruik en een meer duurzame samenleving. Op deze wijze is Opnieuw & Co geëvolueerd naar een gekende werkgever in de sector van sociale tewerkstelling. Veel werkzoekenden en leefloners die weinig of geen kansen hebben op de gangbare arbeidsmarkt, krijgen bij het kringwinkelcentrum doorstromingskansen om beter in aanmerking te komen voor een duurzame tewerkstelling.”