30.000 euro voor innovatieve KMO’s

innovatieKMO’s kunnen voortaan gebruik maken van Innovatiecoupons met een waarde tot 30.000 euro om de haalbaarheid van een innovatief bio-gebaseerd idee te evalueren. Die evaluatie gebeurt in samenwerking met de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent.

De innovatiecoupons zijn een initiatief van Bio Base NWE, een project dat de ontwikkeling van de bio-gebaseerde economie in Noord-West Europa moet stimuleren.Tot dusver werden vijftien coupons ter waarde van 10.000 euro toegekend aan kleinere KMO’s. De waarde van de innovatiecoupons wordt nu opgetrokken tot maximum 30.000 euro. Dit maakt het couponsysteem aantrekkelijker voor grotere KMO’s op zoek naar procesvalidatie en verkort de time-to-market voor bio-gebaseerde innovaties.

De coupons kunnen worden gespendeerd bij Bio Base Europe Pilot Plant, een onafhankelijke, flexibele en toonaangevende pilootfabriek in de Haven van Gent. Hier kan men nieuwe, biogebaseerde technologieën demonstreren op industriële schaal.

Ook voor grotere KMO’s is het belangrijk om in een vroeg stadium van een nieuwe ontwikkeling te kunnen samenwerken met ervaren personeel in een flexibele faciliteit met een breed gamma aan procesapparatuur. Het uitbesteden van opschaling en procesvalidatie kan de kosten, risico’s en ontwikkelingstijd van een innovatie aanzienlijk doen dalen en verhoogt de kans op een succesvolle marktintroductie. Ook kleinere KMO’s profiteren van de verhoging. Zij kunnen met één coupon nu meer doen dan enkel de validatie van een idee. Ze zullen ook de procesvalidatie kunnen opstarten en zo hun risico’s en time-to-market kunnen reduceren.

Het verhogen van de waarde van de innovatiecoupon naar 30.000 euro kan leiden tot het vermarkten van meer biogebaseerde processen en tot de groei van de biogebaseerde economie.

KMO’s kunnen een couponaanvraag indienen tot en met 30 juni via een eenvoudige procedure. Geïnteresseerde bedrijven kunnen de lokale Bio-Innovatie Agent(e) contacteren  via www.BioBaseNWE.org. De agent(e) begeleidt hen doorheen de procedure.