17 regio-restaurants met aandacht voor diabetici

zucsuZUCSU en Gault&Millau hebben een volledig herschreven en flink uitgebreide culinaire gids voor mensen met diabetes uitgebracht. ZUCSU heeft een eigen quoteringssysteem uitgedacht om restaurants te evalueren. 300 restaurants werden op deze manier doorgelicht. Daarnaast bevat de gids heel wat praktische bijdragen over diabetes, opgesteld met de hulp van specialisten.

De Zucsu-gids is de eerste gids ter wereld voor mensen met diabetes. Restaurants worden er in opgenomen als ze zich inzetten om diabetici een comfortabele restaurantbeleving te verzekeren. In tegenstelling tot de eerste editie, hebben veel van deze restaurants geen vermelding in de klassieke Gault&Millau gids. De gids wil op die manier een nog breder publiek van diabetici aanspreken.

De opgenomen restaurants zijn ingedeeld in drie categorieën: 1, 2 of 3 klontjes. Restaurants die in de gids met 1 klontje opgenomen willen worden, moeten een basiskennis in huis hebben over de noden van mensen met diabetes. Daarnaast worden ze geacht over de nodige flexibiliteit te beschikken om diabetici te helpen. Die hulp bestaat meestal uit een paar kleine aandachtspunten die een restauranthouder niets kosten maar wel een groot verschil maken voor mensen met diabetes. Om 2 klontjes in de gids te halen, moesten restaurants gerechten voorstellen waarbij ze ook aangeven hoeveel koolhydraten die bevatten. Voor restaurants die 3 klontjes ambieerden, was er nog een bijkomende voorwaarde. Zo moest de chef informatie geven over de koolhydraten en de glycemische index van een volledig menu. Voor de berekening van die waarden kregen de restaurants ondersteuning van het team achter Zucsu.

Uit de regio Mechelen-Lier werden 17 restaurants opgenomen in de Zucsu-gids. Geen enkele zaak veroverde drie klontjes, maar er zijn er wel een aantal met twee klontjes: Het Land uit Berlaar, Brasserie van het Jaar Silo’s uit Boortmeerbeek, Brasserie De Krone Spoorwegfort uit Duffel en Baresto, Het Looks, In den Draaiboom, Numerus Clausus en Soetemin B&B uit Lier. Deze restaurants kregen één klontje van Zucsu: Nuance uit Duffel, A la carte uit Heist-op-den-Berg, ’t Witte Goud uit Leest, Café Latino, De Poorten, Het Moment, Marnixhoeve en Petit Cuistot uit Lier en Centpourcent uit Sint-Katelijne-Waver.