transportVanaf 1 januari geldt nultolerantie voor alcoholgebruik voor professionele chauffeurs. Dat zijn onder meer bestuurders van vrachtwagens, bussen, taxi’s en ambulances – alle bestuurders die een medische keuring nodig hebben.

De nultolerantie komt in de praktijk neer op een alcolhollimiet van 0,2 promille. Tot nu toe was de limiet voor beroeps-chauffeurs 0,5 promille. 0,0 is niet haalbaar omdat er in het lichaam altijd wel minieme sporen van alcohol te vinden zijn en omdat er rekening wordt gehouden met de beperkingen van de huidige ademtests en -analyses.

0,2 promille is de waarde die in het bloed wordt gemeten. Bij een ademtest staat dit gelijk aan 0,09 mg/l uitgeademde lucht.

Als een professionele chauffeur wordt betrapt met een alcoholgehalte tussen 0,2 en 0,5 promille, wordt een rijverbod van twee uur opgelegd.

“De aanpassing geeft politie en gerechtelijke diensten nieuwe middelen om strenger op te treden tegen chauffeurs die de veiligheid van hun collega-weggebruikers in gevaar brengen”, aldus de FOD Mobiliteit en Vervoer.

De nieuwe alcohollimiet geldt eveneens voor chauffeurs van bussen, autocars en vrachtwagens die met hun bus of vrachtwagen rijden buiten het kader van hun beroepsactiviteiten.