In dierenpark Planckendael in Muizen bij Mechelen heeft giraf Megara haar eerste baby ter wereld gebracht. De babygiraf van 1,75 meter stelt het goed en wordt zorgzaam opgevangen door haar moeder, die zelf in het Mechelse dierenpark geboren werd. Bezoekers kunnen het jonge dier al bewonderen. Planckendael telt nu in totaal acht giraffen. Als er niets misloopt, komt er volgende maand nog een negende giraf bij, want ook giraf Barbie is zwanger.

De bevalling gebeurde voor dag en dauw, toen de verzorgers nog niet aanwezig waren. Een camera in de geboortestal legde de heuglijke gebeurtenis vast. Voorlopig kunnen de verzorgers nog niet zeggen of de babygiraf een meisje of jongen is. “Van zodra we dit weten, zal het grote publiek de naam via ons YouTube-kanaal mee kunnen bepalen”, meldt het Mechelse dierenpark. De naam zal in elk geval met een S moeten beginnen, zoals die van alle dieren die dit jaar in Planckendael geboren zullen worden. De zoo gebruikt dat systeem om snel te kunnen weten hoe oud de dieren zijn. “De jonge girafje zal bij zachtere temperaturen buiten huppelen op de savanne samen met zeven familieleden Barbie, Megara, Diamant, Panambi, Quasim, Rafiki en kweekman Saleye, de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders.”

De giraffen van Planckendael zijn een bedreigde ondersoort, waarvan er nog slechts een tweehonderdtal in leven zijn. Het dierenpark neemt niet alleen deel aan het Europese kweekprogramma, maar steunt ook de giraffen in de natuur. Dat gebeurt onder meer via de Giraffe Conservation Foundation. Na de waterputten voor Niger steunt Planckendael nu ook een project in het Garamba National Park in Congo en helpt het de bedreigde Kordofangiraffen door hun trek in beeld te brengen.